En l’hostaleria, la comunicació avança a un ritme que no haguéssim imaginat fa tan sols uns pocs anys. De la mateixa manera que les xarxes socials serveixen per reservar taula en un restaurant, avui també és possible que el comensal faci la seva comanda a través del seu propi smartphone. Hi ha un nou cambrer al Baix Llobregat, es diu Cloud Waiter i habita al telèfon mòbil.
Cloud Waiter, nova aplicació per a iPhone i Android que gestiona i agilitza les comandes dels clients als restaurants, ha estat desenvolupada per un grup d’emprenedors de Cornellà de Llobregat, integrats ara en la societat J2A2 Solutions [www.j2a2solutions.com] , amb seu al laboratori ciutadà Citilab.
Així, les noves tecnologies ja són al plat. El comensal té la possibilitat de demanar com vol el seu menjar, personalitzant la comanda. Mentrestant, els cambrers s’encarreguen de servir els plats, recollir les taules, resoldre dubtes i cobrar.
L’aplicació Cloud Waiter, que permet ordenar begudes i plats, porta instal • lada prop de sis mesos, en proves, al bar de tapes Los Arcos (Avinguda del Parc, 55-57, Cornellà). “Som l’únic establiment del món en què és possible fer la comanda des del telèfon mòbil del client”, assenyala a aquest mitjà el gerent de l’establiment, David Dávila. “Hi ha locals a l’estranger amb multitud de tablets per les taules, però això suposa una inversió molt elevada; Cloud Waiter, no”.
Amb aquesta nova aplicació per a telefonia mòbil, els usuaris “podran gaudir de l’estada amb la flexibilitat de poder fer les seves comandes en qualsevol moment i especificar els productes triats i afegint els complements que desitgin”, explica David. “Quan sigui necessari, el client es pot posar en contacte amb el personal del restaurant i fins i tot demanar el compte. Quantes vegades has hagut d’esperar a ser atès en un restaurant? Quantes vegades has volgut fer una comanda i has renunciat pel temps que trigaven a atendre’t? Quantes vegades has estat més pendent de ser atès en un restaurant que gaudint del moment? Quantes vegades has sentit que de sobte els cambrers han desaparegut quan has volgut demanar el compte per marxar? “.
El sistema permet visualitzar la carta on line, amb fotos i la descripció dels plats. A més ofereix els suggeriments del xef i les ofertes del restaurant. “Canya i montadet, per dos euros”, indica la pantalla del dispositiu mòbil. També hi ha l’opció de canviar l’idioma (anglès, francès, alemany, italià, portuguès, etc).
Per accedir a la carta, només cal descarregar l’aplicació i escanejar el codi QR assignat a cada taula del local. Un cop la pantalla del telèfon avisa que “la comanda ha estat emès amb èxit”, la comanda apareix a la impressora de l’establiment. En uns minuts, sense que cambrer i client hagin intercanviat més que la salutació, el sopar arriba a la taula.
Més de 700 persones han descarregat l’aplicació al bar Los Arcos. En concret, porten registrades 550 des Android i 217 des iPhone. L’experiència és satisfactòria: “Cloud Waiter està molt acceptat entre clients habituals. L’usen encara que el restaurant no estigui molt concorregut perquè, per a ells, és una manera de jugar, alhora que ens descarreguen de treball: podem dedicar-nos a organitzar, sense la necessitat d’agafar tantes comandes, guanyant en agilitat “, explica Carles des darrere de la barra.
A Los Arcos, un negoci familiar que David i el seu germà Carles han revitalitzat després que estigués regentat 16 anys pels seus oncles, el nou sistema té una gran acceptació entre el públic: “Arriben molts nous clients moguts per la novetat. Vénen a fer la comanda amb el mòbil del qual han sentit parlar als seus amics; el realitzen i, en alguns casos, s’emocionen amb la màgia de la tecnologia “, expliquen.
Com va sorgir la idea de Cloud Waiter? Va ser mentre Jaume i Alberto, dos clients dels Arcs amb àmplia experiència professional en R + D i programació, estaven veient un partit de futbol, un d’aquells anomenats partits del segle, en aquest establiment. Amb el bar ple, demanar una canya, uns ous indignats o un montadet de camembert cruixent els suposava un sobreesforç. Un d’ells va estar a punt de perdre un gol del seu equip mentre buscava insistentment amb la mirada al personal del local. “Estic cansat de perseguir cambrers”, es va dir el jove innovador. Amb la victòria ja assegurada per al seu equip, el client va acabar d’esbossar la idea que li rondava: ordenar begudes i tapes a través del telèfon mòbil.
Una mica més d’un any després, l’aplicació és una realitat. Les proves pilot es van realitzar en el propi local Los Arcos, indispensable en tot el procés. Al voltant de la idea, d’Alberto i Jaume, directors generals de la societat J2A2 Solutions, era necessària la incorporació d’un programador (Àngel), un dissenyador gràfic (Joan), un expert en sistemes i servidors (Jordi), una responsable de la administració (Marta), un altre per l’àrea comercial (David P.), un assessor per al pla d’empresa i els temes legals (l’advocat Carlos Escobedo) i el gerent d’un restaurant on testejar Cloud Waiter.
Aquí és on va entrar en joc David, gerent dels Arcs i fan absolut de les noves tecnologies i de la creativitat. “Vam ser dels primers establiments de Cornellà amb Wifi”, recorda mentre mostra dos tablets disponibles per a la lectura digital dels clients i una elaborada carta de còctels.
Per ara, Cloud Waiter només existeix al bar de tapes Los Arcos, però l’objectiu de J2A2 Solutions és portar la seva criatura a tot arreu. Amb el suport d’alguna marca que els acompanyi en aquesta travessia, els joves emprenedors de Cornellà pretenen que Cloud Waiter es converteixi en l’aplicació universal per demanar begudes i menjar des del telèfon mòbil en tots els bars i restaurants del món.
Les tapes 2.0, fetes realitat. A Los Arcos asseguren que el sistema ha fet augmentar la caixa: “Tenir un cambrer en el núvol, sempre a la teva disposició, aconsegueix un impacte directe tant en la satisfacció dels clients com en l’augment de la facturació de l’establiment”.