Fins la setmana passada el diccionari de la llengua catalana, el DIEC2, no recollia cap paraula que designés la “pàgina web, generalment de caràcter personal, que té una estructura cronològica que s’actualitza freqüentment i presenta informació o opinions sobre temes diversos”. La paraula blog, en detriment de bloc, ha estat finalment l’escollida per l’acadèmia de la llengua per a designar aquesta pràctica tan estesa a la comunitat internauta catalanoparlant. Aquesta decisió arriba després d’un llarg debat sobre quin mot és el més idoni.
La blogosfera catalanoparlant, una de les més actives del món des de l’eclosió d’Internet, ha fet servir les dues designacions indistintament; ara, però, ja sabem quina és la forma correcta: blog per a designar la pàgina, bloguer/a per a designar la “persona que crea i gestiona un blog” o l’”Internauta que sol navegar per blogs”.
La decisió va ser aprovada el passat mes de novembre per la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Fins ara, i davant la manca d’una norma, a la Fundació puntCAT havíem fet servir el mot bloc seguint les indicacions del TERMCAT, qui havia aprovat l’any 2005 les formes bloc i blocaire, ara desestimades. L’Institut d’Estudis Catalans, a petició del Consell Supervisor del TERMCAT, ha considerat que el terme més indicat és blog pel fet d’haver-se estès en català molt més que bloc: s’utilitza en la majoria de mitjans de comunicació catalans, és la forma que fan servir la major part d’universitats catalanes i ha estat defensada per diversos especialistes.
Font: TotsSom.cat