Amb l’objectiu de donar a conèixer les possibilitats de les noves tecnologies i promoure la seva accessibilitat a la xarxa, cada 17 de maig se celebra el Dia Mundial d’Internet. En aquest context, el 5G s’ha convertit en els últims temps en un assumpte de vital importància per a organismes públics i privats. El seu abast augmentarà considerablement i generarà un nou paradigma. La ciberseguretat d’aquesta mena de xarxes és crítica, circumstància que fa necessari entendre-la d’una altra manera.
Per aquest motiu, la boutique tecnològica experta en ciberseguretat, BeDisruptive, ha analitzat els mites i veritats sobre les xarxes 5G:
El 5G impactarà en la privacitat dels usuaris. Cert
Quan la tecnologia 5G aconsegueixi un grau de maduresa adequat, es podran proporcionar serveis nous i disruptius, però aquesta situació probablement té un impacte alt i impredictible sobre la privacitat de les persones.
D’aquesta manera, tots els agents que intervenen en el desplegament i manteniment de les xarxes de cinquena generació han de tenir en compte algunes recomanacions per a garantir la privacitat de les dades:
– Realitzar una avaluació de riscos i una avaluació d’impacte en la protecció de dades.
– Establir les garanties necessàries per a l’intercanvi de dades internacionals.
– Garantir l’ús de xifratge en les comunicacions extrem a extrem (E2E).
– Establir mesures de control, que permetin als usuaris gestionar la informació que es recopila, derivada de la seva activitat.
El 5G està totalment implantat en la societat. Fals
Malgrat que és cert que el 5G cada vegada està més present en els nostres dispositius, no tota la tecnologia que s’anuncia com a tal és 5G. En moltes ocasions, aquestes iniciatives responen a campanyes publicitàries que en realitat estan oferint un producte molt pròxim al 4G. La capil·laritat que necessita el 5G requereix que totes les nostres ciutats estiguin plenes de petites antenes i aquesta és una realitat que no existeix avui dia.
Es preveu un augment del nombre de ciberatacs a les xarxes 5G. Cert
La hiperconnectivitat que comportarà l’adopció massiva de la tecnologia 5G provocarà que augmenti la superfície d’exposició i, per tant, el nombre d’atacs.
D’aquesta manera, la tecnologia de cinquena generació influirà directament en aquests aspectes relacionats amb la ciberseguretat:
– La quantitat de dispositius connectats farà que augmenti la superfície d’exposició i, en conseqüència, la probabilitat de patir un incident de seguretat.
– La capacitat de transmetre dades a una gran velocitat pot permetre als atacants dur a terme atacs de denegació de servei (Dos) molt més nocius.
– La incorporació de la tecnologia 5G a les infraestructures crítiques, com a sistemes de transport, sistemes de subministrament d’energia i sistemes de salut, pot provocar que augmentin els atacs a aquesta mena d’organismes amb conseqüències greus.
El 5G servirà perquè les empreses de ciberseguretat s’avancin als atacants. Fals
Perquè els responsables de ciberseguretat de les organitzacions puguin avançar-se als ciberdelinqüents, han de pensar abans que ells. La tecnologia està disponible tant per als responsables de seguretat com per als atacants i és probable que tots dos disposin de les mateixes eines. La principal variació que inclou el 5G no és la tecnològica, sinó el nombre de dispositius connectats, que implicarà que les empreses de ciberseguretat hagin de desenvolupar nous conceptes. El gran repte, per tant, serà la multiplicació exponencial del nombre de dispositius que és necessari monitorar.
“Es preveu que existeixi un important augment dels ciberatacs a les xarxes 5G. Aquests riscos justifiquen la necessitat d’adoptar, com més aviat millor, mesures que garanteixin la seguretat de la tecnologia 5G. Així mateix, el seu ús, igual que ja va ocórrer amb les seves antecessores, suposarà un gran avanç i obrirà un món d’oportunitats a la societat, però també és cert que, amb cada pas en la revolució tecnològica, introduïm nous reptes per a la privacitat. És per això que establir un marc regulador per al tractament de la informació és un factor fonamental per a garantir la seguretat dels usuaris”, assegura Alejandro Aliaga, General Co-Director de BeDisruptive.
Malgrat això, és possible fer front a aquests riscos mitjançant la presa de consciència, així com la prevenció i la implantació de les solucions de seguretat adequades. D’aquesta manera, l’adopció de mesures com la implantació d’un bon servei de SOC amb monitoratge 24×7 per a prevenir, detectar i investigar qualsevol risc que amenaci als sistemes; l’ús de ciberintel·ligència i IA per a rastrejar i predir qualsevol atac o els testos d’intrusió i les auditories tècniques regulars seran determinants en aquest aspecte.
Font: AMIC | Tecnonews